Boligskat – hvad er grundskyld?

25 november 2020
Camilla Skøtt

Som boligejer betaler du skat af din ejendom og din grund. Sidstnævnte går under betegnelsen “grundskyld” eller “ejendomsskat” og betales til den kommune, du bor i. Læs med, og bliv lidt klogere på din boligskat.

Kort og godt er grundskyld en skat, du skal betale af værdien på din grund. Ikke én gang, ikke to gange, ikke tre gange… den skal ganske enkelt betales to gange om året hvert eneste år, du ejer grunden.

Det er den kommune, du er bosiddende i, der bestemmer satsen og opkræver skatten, og du skal derfor være opmærksom på, at prisen varierer fra kommune til kommune.

Grundskylden for din grund beregnes ud fra to forskellige ting: Ejendommens grundværdi minus fradrag for forbedringer samt en længere beregning, der bedst beskrives som den grundværdi, der dannede grundlag for grundskylden det foregående år plus en regulering på tre til syv procent.

Kend din boligskat

Hvis du overvejer at købe en bolig – og det er uanset om det er en ejerlejlighed, en andelsbolig, et hus eller et sommerhus – bør du kende din grundskyld, så du kan medregne den i budgettet. Desværre kan du ikke bare tage udgangspunkt i en fast pris – grundskyldspromillen varierer nemlig fra kommune til kommune.

I Københavns kommune finder du den højest grundskyldspromille på 34, mens i Gentofte finder den lavest på 16. Derimellem ligger så alle de andre kommuner i landet, og du må ty til Google, hvis du vil finde den specifikke grundskyldspromille i den kommune, du overvejer at købe bolig i.

Der er flere boligskatter

Udover grundskyld skal du også betale ejendomsværdiskat, når du ejer en bolig – det er en afgift, du betaler til staten, og som du også skal huske at medregne, når du lægger budget.

Vil du vide mere om boligskatter og beregninger, kan du med fordel tage et kig på husblog.dk, hvor de skriver en del mere om emnet.

Flere Nyheder